Öngyógyító program

Öngyógyítás: lehetséges?

Röviden: igen. Azok a módszerek, amelyekkel a szorongásos zavarokból a leggyorsabban meg lehet gyógyulni, önállóan is megtanulhatók. Ha szakember állítja össze a gyakorlatokat és időről-időre segít a gyakorlásban, akkor semmi akadálya az öngyógyításnak

Egy ilyen terápiás gyakorlatsort állítottunk össze a szorongásos zavarok (pánikbetegség, agorafóbia, generalizált szorongás, kényszerbetegség, szociális fóbia és egyedi fóbiák) gyógyítására. Tizenkét oktatóvideóban tanítjuk meg a szorongásos zavarok kezeléséhez szükséges kognitív viselkedésterápiás technikákat.

Ez egy viszonylag új módszer a pszichoterápiában, főleg Magyarországon. A lényege, hogy ráébreszti az embert arra, hogy milyen gondolkodásmód vezetett el a tünetek kialakulásához, és aztán ezt a gondolkodásmódot alakítjuk át. Ez egy gyakorlással, új technikák tanulásával járó módszer, ezért is lehet otthonról is végezni.

A pánikrohamok és a pánikbetegség kognitív viselkedésterápiája 12 alkalomból áll, ennyit javasol a szakirodalom és a mi tapasztalatunk is ezt igazolja. A 12 alkalomnak megfelelően 12 oktatóvideót készítettünk el. Minden héten egy videót javaslunk megnézni, így hétről-hétre haladva, alaposan begyakorolva alkalmazhatod a terápiás módszereket a pánikbetegség és egyéb szorongásos zavarok ellen.

Olvasd el, mit mondanak azok, akik már elvégezték ezt a programot!

Az összesen hat órányi terápiás program ára 24.900 Ft. Korlátlan hozzáférést kapsz a videókhoz, akár évekkel később is visszanézheted őket. A csomag része továbbá egy PDF füzet, amelyben megtalálod a terápiás programhoz tartozó összes gyakorlatot. A füzetet ki is nyomtathatod és terápiás füzetként használhatod, amiben hétről-hétre nyomon követheted a javulást.

És hogy biztosan jól menjen a gyógyulás, egyéni konzultációt is kérhetsz, ahol bármilyen kérdést meg tudunk beszélni, és segítünk személyre szabni a gyakorlatokat, ha esetleg elakadsz. A konzultációkat a koronavírus-járvány óta online tartjuk. Akkor is kérhetsz konzultációt, ha nem vagy benne biztos, hogy mi okozza a tüneteidet, vagy ha nem szeretnéd megrendelni az oktatóvideókat. A konzultáció óradíja 12 ezer Ft.

Miről szólnak a videók?

Terápiás programunk 12 oktatóvideóból áll, és tartalmazza az összes olyan kognitív viselkedésterápiás technikát, ami a pánikbetegségből való gyógyuláshoz szükséges. A videók a következő gyakorlatokat mutatják be:

1. Megbeszéljük, hogy milyen okok állnak a szorongásos zavarok mögött, hogyan alakul ki a pánikbetegség és miért marad fenn akár évekig. Segítünk tudatosítani, hogy ebből az állapotból meg lehet gyógyulni, és hogy ez szinte mindenkinek sikerül, aki a terápiás tréninget lelkiismeretesen végigcsinálja. Szó lesz arról is, hogy mi akadályozza időnként a gyógyulást, mire érdemes figyelni, hogy ne legyenek ilyen gátak.

2. Segítünk olyan célokat kiválasztani, amik motiválnak a gyógyulásban. Egy teszt segítségével felmérjük az erősségeidet, amikre a terápiás gyakorlatok során támaszkodhatsz. Ezek alapján kiválasztod a saját személyes céljaidat, amik most még talán elérhetetlennek tűnhetnek, de a tréning során megtanult technikákkal megvalósíthatók. (Pl. utazás repülővel, nyilvános előadás tartása).

3. Relaxációval kezdjük az alapozó tréninget. Nyugtató légzőgyakorlatokat és izomrelaxációt tanítunk, amik reflexszerűen csökkentik a szorongás mértékét. Beszélünk a tudatos jelenlét módszeréről és bemutatjuk az erre szolgáló gyakorlatot. Felkészülünk arra, hogy ezeket a technikákat a terepgyakorlatok során is tudd majd használni.

4-5. Feltárjuk a pánikrohamot gerjesztő kognitív folyamatokat. Segítünk észrevenni azokat a negatív gondolataidat, amik egy-egy pánikroham kialakulásáért felelősek. Megfogalmazzuk, leírjuk ezeket a gondolatokat. Beszélünk arról, hogy miért tipikus gondolat a megőrüléstől és elájulástól való félelem, és mit lehet ezzel kezdeni. Ez a kognitív viselkedésterápia központi része, ezért erre több alkalmat is szánunk.

6-7. Az összegyűjtött negatív gondolatokat kielemezzük, a „keretezésnek” nevezett módszerrel átfogalmazzuk. Megbeszéljük a leggyakoribb gondolkodási hibákat, amik a pánikbetegséget fenntartják. Segítünk semlegesíteni a negatív gondolatokat és kialakítani az új, egészségesebb hozzáállást.  

8. Beszélünk a család szerepéről a szorongásos zavarokban. Átbeszéljük az otthonról hozott sémák jelentőségét, ezek tudatosítását és a megváltoztatásuk módját. Szó lesz a maximalizmusról, a szégyenérzetről, és ezek szerepéről a pánikbetegségben. Sématerápiás gyakorlattal segítünk feltárni a saját sémáidat.

9. Pánikszimulációs technikákkal segítünk gyakorolni a pánikroham leküzdését. Szorongáshierarchiát készítünk, ami segít eldönteni, hogy milyen éles helyzetekkel érdemes először próbálkozni ahhoz, hogy a terepgyakorlat jó élmény legyen.

10-11. Megtervezzük a terepgyakorlatokat, ahol a fenti módszereket a gyakorlatban is kipróbálhatod. Segítünk felkészülni az első éles helyzetre, ahol a szorongás tudatos leküzdése a cél. Összehangoljuk az eddig tanultakat, ami lehetővé teszi az ijesztő helyzetekkel való fokozatos megbarátkozást.

12. Megtervezzük a gyógyulás további menetét, amit a páciensek már egyedül tudnak végigcsinálni. Megbeszéljük, hogy milyen okai lehetnek a későbbi visszaesésnek, és hogyan lehet azt megelőzni.     

.

A szorongás és a stressz kognitív viselkedésterápiája

Megbízható kutatási eredmények szerint a kognitív viselkedésterápia (CBT) a leghatásosabb gyógymód a pánikbetegség és a hozzá gyakran társuló egyéb szorongások ellen (pl. fóbiák, kényszerek, generalizált szorongás, elkerüléses viselkedés stb.) Számtalan vizsgálat igazolja, hogy ilyen esetekben a CBT eredményessége sokkal jobb, mint más pszichoterápiás módszereké, vagy akár a gyógyszereké. A tudományos kutatások újból és újból kimutatták, hogy a CBT rövidebb idő alatt, hatékonyabban csökkenti a tüneteket, a hatása viszont tartósabb, mint a hagyományos beszélgetős pszichoterápiáké. A szorongásos zavarok különféle kezelésének összehasonlítását a következő grafikon ábrázolja:

A kognitív viselkedésterápia hatékonysága szorongásos zavarokban
A kognitív viselkedésterápia hatékonysága a szorongásos zavarokban

Forrás: Barlow és mtsai (2000): Kognitív viselkedésterápia, imipramin és ezek kombinációja pánikbetegség esetén (1); Eng és mtsai (2001): Kognitív viselkedésterápia szociális szorongásos zavarok esetén (2)

Pánikroham: gyors szívdobogással, izzadással, szédüléssel, kapkodó légzéssel, a kontrollvesztés érzésével, halálfélelemmel és a nagyfokú szorongás más tüneteivel járó állapot, amely pár perctől akár 30-40 percig is tarthat. A pánikroham az egészségre nem ártalmas, mégis érthető, hogy egy ilyen ijesztő rohamot átélő ember gyakran nagyon szorong attól, hogy a roham megismétlődhet, és ezért elkerüli azokat a helyzeteket, ahol ez előfordulhat. Ismétlődő rohamom esetén kialakul a pánikbetegség, az elkerülő viselkedésből pedig az agorafóbia. A terápia relaxációs gyakorlatokból, a negatív gondolatok átfogalmazásából, helyzetgyakorlatokból és a stressz csökkentéséből áll. A kognitív viselkedésterápia hatékonysága miatt 12 alkalom elég ahhoz, hogy a gyógyuláshoz szükséges módszereket elsajátítsa a páciens.

Generalizált szorongás: állandóan fennálló szorongás nehezen irányítható körülmények miatt (pl. politikai vagy gazdasági helyzet, munkahelyi körülmények, kapcsolati problémák, mások megítélése), ami a stressz és szorongás szintjét folyamatosan magasan tartja. A kognitív viselkedésterápia (CBT) ennél a szorongásos formánál is a leghatékonyabb módszernek bizonyult. A CBT gyakorlatok segítségével az ember megtanul másként gondolkozni és reagálni az élethelyzetekre, így a szorongás akkor is csökken, ha az adott körülményen nem tudunk változtatni. A gyakorlatok elsajátítása 10-16 alkalmat vesz igénybe, de legtöbben a 10. alkalomnál már jelentős javulásról számolnak be. Relaxációs technikák, problémamegoldó módszerek, a tudatosság fejlesztése és különböző helyzetgyakorlatok adják a módszer lényegét.

Szociális fóbia/szociális szorongás: erős szorongásérzet amiatt, hogy mások negatívan ítélnek meg minket. Ez jelentkezhet a nyilvános beszédtől való rettegésben, de akár a mindennapi társasági érintkezéstől, munkahelyi csevegéstől való félelemben is, illetve sokaknak az is kényelmetlenséget okoz, ha egyáltalán emberek közé kell menni. Az emberek mintegy 7%-át érinti valamilyen fokú szociális fóbia. A kognitív viselkedésterápia segítségével az ember megtanulja átértékelni a szorongást keltő gondolatait és érzéseit, és begyakorolja az önbizalmat visszaadó társas készségeket. A gyakorlatok és házi feladatok 12-16 alkalom során elsajátíthatók, és segítségükkel a szorongó ember a saját terapeutájává válik.

Fóbia: tárgyakkal, állatokkal vagy helyzetekkel (pl. autóvezetéssel) szembeni nagyon erős félelem vagy irtózás, amely a tárggyal/helyzettel való találkozáskor lép fel. A fóbiák gyógyíthatók, kezelésükben egyértelműen a CBT a leghatékonyabb módszer. Már egy rövid, 6-8 alkalomból álló kognitív viselkedésterápiás tréning is elmulasztja a fóbiák 80-90%-át, szemben a hagyományos beszélgetős terápiákkal, amik hosszabb időt vesznek igénybe és a betegek 60%-ánál érnek el javulást. A terápiás gyakorlatok segítségével a beteg megtanulja leválasztani a szorongást az adott tárgyról vagy helyzetről. A gyakorlatok mindig az adott személy fóbiájára irányulnak, de a módszerek a CBT-ben szokásos gondolati átfogalmazásból, terepgyakorlatokból és tudatosításból állnak.

Kényszerbetegség (OCD): ismétlődő, kényszeresen jelentkező, esetenként ijesztő gondolatok jellemzik, amiket a beteg sokszor csak kényszeres viselkedéssel tud egy időre semlegesíteni. A kognitív viselkedésterápia kiemelkedően hatékony módszer a kényszerbetegség kezelésében. A terápia lényege, hogy a kényszeres gondolatok erejét úgy csökkentjük, hogy a szorongás oldásához ne legyen szükség a kényszeres viselkedésre. A beteg így fokozatosan megszabadul a rendkívül sok időt és energiát felemésztő kényszerektől. A gyakorlatok legfontosabb elemei a gondolatok átstrukturálása, a kényszeres cselekvések fölötti kontroll visszaszerzése és a tudatosság fejlesztése.

2013 óta foglalkozunk pánikbetegek gyógyításával kognitív viselkedésterápiás módszerek segítségével. Tedd meg az első lépést te is a gyógyuláshoz, írj nekünk, hogy segíthessünk!


Pánikbetegség öngyógyítása

A pánikbetegség öngyógyítása viselkedésterápiával

A pánikrohamok elkerülhetők és a pánikbetegség gyógyítható a kognitív viselkedésterápia segítségével. A szakemberek által kidolgozott gyakorlatok megtanulása az oktatóvideók letöltésével lehetséges. A módszer alkalmazható többféle szorongásos betegség kezelésére: szociális fóbiageneralizált szorongás, kényszerbetegségek

A weboldal tárgya és kulcsszavai internetes tartalomkereséshez:

  • Lehetséges-e a pánikbetegség öngyógyítása önállóan?
  • Öngyógyítás kognitív viselkedésterápia segítségével
  • Generalizált szorongás és szociális fóbia gyógyítása

Jelentkezés öngyógyításra, pánikbetegséget leküzdő programra.

Pánikterápiás program, pánikbetegség öngyógyításaöngyógyítás oktatóvideókkal, kezelés, leküzdés, agorafóbia gyógyítása, szorongás, zavarok, oktató videók. Gyakran ismételt kérdések a kognitív viselkedészavarokat, pánikrohamot, agorafóbia tüneteit és az öngyógyítás menetét érintő témákban.