Vélemények

„Sziasztok. Egyre jobban bezárkózom a lakásba, ha tehetem mindent házhoz rendelek. Itthonról dolgozom és megerőltető és félelmetes elindulni, pánikolok már órákkal előtte. Van, hogy visszafordulok, van, hogy összeszorított fogakkal végigcsinálom. Akár csak a sarki boltba is nehezemre esik elmenni, mert itthon érzek nyugalmat és biztonságot.”

Ezt az e-mailt 2021 decemberében kaptuk Dórától. El volt keseredve, de nagyon elszánt volt, hogy változtatni akar a helyzetén. Három hónap alatt elvégezte a kognitív viselkedésterápiás programunkat: végignézte az oktatóvideókat, minden héten csinálta az aktuális gyakorlatokat pánikbetegség és agorafóbia ellen, és online beszéltünk, amikor bármi kérdése volt. 

A három hónap alatt a sarki bolt már simán ment, sőt nagy sétákat tett, és egyre magabiztosabban közlekedett busszal is, ami korábban a „mumus” volt. A terápiás program végén megbeszéltük, hogy tovább folytatja a tanult technikákat, és azokban a helyzetekben is alkalmazni fogja őket, ami még nehézséget okoz

2022 nyarán levelet kaptam Dórától, amihez egy fényképet is csatolt: nagy mosollyal állt a firenzei dóm előtt. Elmesélte, hogy gondolt egy nagyot, és egyedül elutazott Olaszországba egy hétre. Várost nézett, vonatozott, be tudott menni bármilyen boltba, egyszóval élte a „normál” turisták életét. Bevallom, könnybe lábadt a szemem, annyira örültem Dóra sikerének. Hihetetlen öröm látni, ahogy valaki megszabadul a pánikbetegség és az agorafóbia fogságából, és szabadon jön-megy, utazik, és különösebb szorongások nélkül éli az életét. 

Dóra története nem egyedi. 2013 óta foglakozunk pánikbetegekkel, azóta sok száz hasonló gyógyulást volt szerencsénk végigkísérni. Dórához hasonlóan mások is azt tapasztalták, hogy a terápiás program során jelentősen jobban lettek, a gyakorlatokat végezve rengeteget enyhült a szorongásuk, és utána tovább folytatva a megtanult gyakorlatokat tünetmentessé váltak. 

Összegyűjtöttünk néhány kliensünk visszajelzését, ezeket változtatás nélkül, eredeti szöveggel közöljük: 

Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
K. Márton
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
B. Kata
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
D. Balázs
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
V. Tamás
P. Eszter
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
S. Szandra
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
S. Regina
Vélemény a kognitív viselkedésterápiás programunkról
L. Anna

Pánikbetegség gyógyítása viselkedésterápiával

Távoktató program: Gyógyulás – Öngyógyítás

avagy miben segít a CBT, a kognitív viselkedésterápia

Ha szóba kerül a pánikbetegség gyógyítása, a páciensek részéről gyakran elhangzó kérdésre, hogy túlléphetnek-e valaha is problémáikon, egyértelmű a válasz. Igen, a pánikbetegségből teljesen meg lehet gyógyulni. A halálfélelem, amit a pánikbeteg érez, egyfajta tanulási folyamattal jön létre – és tanulással meg is szüntethető.

A probléma leginkább abban áll, hogy a betegség kialakulása sokkal könnyebben lezajlik, mint a gyógyulás. Már egy-két pánikroham is elég ahhoz, hogy az emberben kialakuljon a beidegződés, és a későbbiekben elkerülje a kiváltó helyzeteket. Tipikusan ilyen például a tömegközlekedés és az autóvezetés közbeni pánikroham. A rosszulléttől való félelem aztán átterjed más helyzetekre, és a pánikbeteg élete egyre inkább beszűkül.

Mindez nem tudatosan történik. Senki nem mondja azt magának, hogy „Volt egy nagyon rossz élményem a buszon, most szépen megtanulom, hogy ezentúl minden tömegközlekedéstől félni fogok”. Ez a fajta tanulás észrevétlenül zajlik és a hatása gyorsan kialakul. Meggyógyulni viszont csak tudatos erőfeszítéssel lehet, ami mindig nehezebb és lassúbb folyamat. Ebben szeretnénk segíteni.

Olvasd tovább

Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül

Gyógyszer helyett viselkedésterápia

pánikbetegség kezelése gyógyszer nélkül
Gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyítható a pánikbetegség

Az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődésével együtt jár, hogy az emberek egyre több orvosságot szednek akkor is, ha panaszaik ezt nem feltétlenül teszik szükségessé. Könnyebb bedobni egy-két pirulát, semmint változtatni életmódunkon, többet sétálni, rendszeresen sportolni, egészségesebb ételeket fogyasztani, netán stresszoldó gyakorlatokat végezni.

Visszatérő kérdés a hozzánk forduló pácienseink részéről, hogy gyógyszer nélkül elmúlhat-e az általuk tapasztalt, és vissza-visszatérően átélt, legtöbbször indokolatlan szorongás, vagy még inkább az állandósult pánikbetegség, és súlyos következménye, az agorafóbia.Olvasd tovább

Mi a pánik, mi a pánikbetegség?

Alapkérdések a pánikbetegségről

mi a pánikbetegségIsmerjük-e a pontos jelentéseket?

Tudjuk-e pontosan, hogy mi is a pánik és hogyan alakul ki a pánikroham? Meg tudjuk-e fogalmazni, hogy mi a pánikbetegség vagy hogy kit tekinthetünk pánikbetegnek? Minden esetben indokolt-e a gyógyszeres kezelés? Milyen pszichoterápiás eljárások alkalmazhatók a pániktünetek enyhítésére, kezelésére? Meggyógyítható-e a pánikbeteg pszichoterápiás kezeléssel? Mi az a kognitív viselkedésterápia? Mire alapozzák a kutatók a pánik kognitív elméletét? Milyen tudati és ösztönös jelenségek, milyen agyi funkciók kerülnek ellentmondásba a szorongásos pánikzavar kialakulásakor? Lehet-e kezelni a pánikbetegséget öngyógyítással? Válhat-e krónikussá a szorongásos betegség? Mi az agorafóbia? Hogyan gyógyíthatók a fóbiás betegségek? Tudunk-e olyan betegekről, akik hosszan tartó, gyógyíthatatlannak látszó állapotból jutottak el a teljes tünetmentességig? Ismerünk e hírességeket a gyógyult pánikbetegek között? – többek között ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ A pánikbetegség öngyógyítása című új honlapunkon, amely a betegségek otthoni leküzdésében segít a rászorulóknak.Olvasd tovább