Az agorafóbia kezelése, gyógyítása

Mi az agorafóbia jelentése

agorafóbia kezelése házilag
Agoraphobia = félelem mindentől, ami pánikrohammal fenyeget

Első megközelítésben, szűkebb jelentése szerint az agorafóbia fogalma tükrözi a kifejezés  ógörög eredetét: agora (piactér) + phobosz (félelem). Eszerint az agoraphobia az olyan nyílt terektől és nyilvános helyektől való félelem, ahol az érintett nem érzi magát biztonságban, mert veszély esetén nem tudna könnyen elmenekülni, ezért pánikba esne.

Mai felfogásunkban ez a leggyakoribb fóbiás zavar azonban ennél sokkal összetettebb és általánosabb tartalmú (pl. zárt helyekre is vonatkozik), ezért komplexebb megközelítéssel nagyjából így írható le:

Az agorafóbia a pánikbetegség krónikussá vált, súlyos következménye, amelyben a beteg görcsösen fél minden olyan helyzettől, mely pánikrohammal fenyegeti (ez egyaránt lehet üres tér vagy zsúfolt autóbusz, kihalt utca vagy moziterem), mi több,  már nem annyira a veszélyesnek ítélt helyszínektől és körülményektől fél, hanem magától a félelmi rohamtól retteg, attól, hogy a fenyegető helyzetben majd rá fog törni a páni félelem. Nem vállalja ezt a kockázatot, igyekszik mindenáron elkerülni a pánikhelyzeteket.

Egy üres folyosón vagy épp a jegypénztár előtt tolongók között sorban állva a félelem a félelemtől csapdahelyzete alakul ki, és épp az a közös vonása ezeknek a szituációknak, hogy a beteg úgy érzi, kelepcébe került, ahol valami nagy veszély fenyegeti, s amelyből nem menekülhet, segítségre sem számíthat. Egy-egy ilyen élmény annyira nyomaszthatja a pánikbeteget, hogy a későbbiekben mindent megtesz azért, hogy gondosan elkerülje őket.

Az elkerülés mechanizmusa

agoraphobia gyógyulás otthonA pánikbetegségnek erre a súlyos változatára már nem a fel-feltörő szorongás és nem a rohamok gyakori ismétlődése a jellemző, hanem sokkal inkább az, hogy a páciens egy újabb rosszulléttől való félelmében az elkerülés mesterévé válik, különböző technikákat dolgoz ki, idejét és energiáját nem kímélve inkább lépcsőzik a liftezés helyett, kilométeres kerülőket tesz, hogy ne kelljen az aluljáróba lemennie. Kifogásokat talál ki, miért nem megy be a tanácsterembe, étteremben miért nem ül háttal a kijáratnak, lemondja a vállalati hajókirándulást, visszautasítja az ingyenjegyet a sporteseményre. Agorafóbiája sokszor éppen ezért marad évtizedekig kezelés nélkül, mert remekül kidolgozta és alkalmazza az elkerülő eljárásokat. Igaz, hogy ezzel megóvja magát az újabb pánikrohamoktól, ám élettere egyre inkább beszűkül, elszigetelődik környezetétől, míg már kilépni sem mer biztonságos lakásából.

Az agorafóbia kezelése házilag

Súlyos esetekben, főleg ha más pszichés zavarokkal is kombinálódik, az agorafóbia gyógyítása gyakran klinikai beavatkozást igényel és gyógyszeres kezeléssel jár, mely során főként antidepresszánsokat és szorongásoldó készítményeket írnak fel a betegnek. Szükségessé válhat pszichiáter, pszichológus vagy mentálhigiéniával foglalkozó szakember közvetlen segítségére is. Ám ezek az intenzív kezelési módok egyrészt nem mindig hoznak teljes gyógyulás, másrészt sok esetben nincs is rájuk szükség, mivel a fóbiás betegségek mögött általában nincsenek szervi elváltozások, nincs genetikai gyökerük és nem hozhatók kapcsolatba semmilyen elmezavarral vagy lelki torzulással: ezek leginkább hibás beidegződések, rögzült viselkedési zavarok, amelyek megfelelő terápiás oktatással korrigálhatók, felülírhatók, az érintett megfelelő együttműködése mellett akár maradéktalanul meg is szüntethetők.

Távoktató program agorafóbiás pánikbetegeknek

A gyakorló pszichoterapeuták tapasztalata az, hogy az agorafóbiás pánikbetegek legtöbbször kedvezően reagálnak a kognitív viselkedésterápiás oktatásra. Ennek során két megközelítés alkalmazható egyszerre: egyrészt közömbösíthetők a fóbiás helyzetekhez kapcsolódó ijesztő gondolatok, másrészt fokozatosan hozzászoktathatók a betegek azokhoz a helyzetekhez, amelyeket addig gondosan elkerültek. Mindez kiegészíthető relaxációs gyakorlatok oktatásával és rendszeres végzésével.

A lényeg, hogy az agorafóbia kezelése és gyógyítása házilag, otthonról is lehetséges.

A Pánikrendelőnk által kidolgozott és ajánlott 12 hetes terápiás begyakorló program távoktatás keretében valósul meg. A tudásanyag és minden szükséges terápiás gyakorlat elsajátítása az általunk készített videófelvételek segítségével történik. Igény esetén ehhez online konzultáció társul.

Ismerkedj meg a szorongásos pánikbetegség és az agorafóbia öngyógyítását célzó programunkkal: Jelentkezés online terápiára – videós távoktatás.


Agoraphobia: gyógyulás otthon. Videós távoktatás

pánikbetegség és agorafóbia gyógyításaPánikbetegség gyógyítása és agorafóbia kezelése házilag – kognitív viselkedésterápia gyakorlatok végzése otthon. Agoraphobia = félelem minden helyzettől, amely pánikrohammal fenyeget; kialakul az elkerülési mechanizmus, beszűkül az élettér. Van segítség, a fóbiás betegségek gyógyíthatók, kezelhetők gyógyszer nélkül. Bebizonyosodott, hogy a kognitív viselkedésterápia távoktató programja eredményes a szorongásos és fóbiás betegségek öngyógyítása területén. Tünetek kezelése házilag – távoktatás – videók – online terápia. | Az agorafóbia kifejezés eredete: az ógörög piactér neve: Agóra (Agora) + fóbia (phobosz, fobosz = félelem)