Kognitív viselkedésterápia otthon

Otthon végezhető viselkedésterápia-gyakorlatok

Kognitív viselkedésterápiaHa pánikbetegként problémát jelent eljutni a rendelőbe és rendszeresen részt venni pszichoterápiás kezeléseken, felmerülhet benned a kérdés: lehetséges-e otthonról, önállóan elsajátítani azokat a terápiás technikákat, amelyeket a pszichológus is használ a személyes kezelés során?

A válaszunk erre határozott igen: az öngyógyítás hatékony módszer a szorongásos tünetek és a pánikbetegség leküzdésére, feltéve, hogy a tananyagot hozzáértő szakember állította össze. Csak egy példa erre, hogy a brit Egészségügyi Intézet a legsúlyosabb eseteket kivéve kimondottan javasolja a pszichológusi és mentálhigiénés szakember által összeállított oktatóprogramot pánikbetegség és szorongás esetére.

Öngyógyító programunk mindenki számára lehetővé teszi a kognitív viselkedésterápiás technikák otthoni gyakorlását. Az oktatóvideók alapján megtanulhatók azok az eredményes pszichológiai eljárások, melyekkel a generalizált szorongás, a pánikbetegség vagy akár az agorafóbia öngyógyítása lehetséges. Ha nem vagy benne biztos, hogy pánikbeteg vagy-e, vagy hogy mennyire súlyos a pánikbetegséged, töltsd ki a tesztünket vagy írj nekünk!

Segít-e a kognitív viselkedésterápia?

A CBT (cognitive behavioral therapy), azaz a kognitív viselkedésterápia tudományosan  megalapozott pszichoterápiás módszer, amely arra a tényre támaszkodik, hogy a viselkedészavarok oka legtöbbször az érintett torzult világlátásában, téves valóságérzékelésében keresendő. Ha a kezelés ezeket a torzulásokat és téveszméket felülírja, akkor elmúlnak a tünetek, megszűnnek a szorongások és pánikrohamok. A CBT alkalmazása területén kis késéssel Magyarországon is kezd meghonosodni a legjobb külföldi gyakorlat, amelyek egyike a videós online távoktatás.

Pácienseink között többségben vannak azok, akik régóta, sokszor több mint egy évtizede szenvednek a pánikbetegségben. Általában sokféle módszert ki is próbáltak már, mire hozzánk kerülnek. Érthető, hogy ennyi idő és erőfeszítés után nehéz elhinni, hogy bármi is segíthet.

Azonban a kognitív viselkedéses technikáknak, amiket alkalmazunk, nagyon jó eredményeik vannak. Nyugat-Európában és Amerikában ez az eljárás az, amit legelső sorban ajánlanak a pszichológusok a pánikbeteg vagy agorafóbiás páciensnek.

A már említett brit Egészségügyi Intézet 7-14 hetes terápiás programot javasol, amelynek során a páciens megtanulja kezelni a félelmeket keltő gondolatokat és az elkerülő, agorafóbiás viselkedést. Pontosan ilyen programot kínálunk mi is oktatóvideóinkkal: 12 hét – 12 videó.

A terápiás csomagjainkban található tizenkét videó tartalmazza az összes olyan kognitív viselkedésterápiás technikát, amelyek a pánikbetegségből való gyógyuláshoz szükségesek: segítünk leküzdeni az agorafóbiát, megtanítjuk kezelni az ijesztő gondolatokat, relaxációs- és légzőgyakorlatokat tanítunk a pánikrohamok esetére. További részletek:

Jelentkezés a pánikbetegséget leküzdő programra – videók

A nemzetközi kitekintésű felmérések szerint a pácienseknek legalább a 85 %-a jelentős javulást ér el az ilyen tizenkét hetes oktatóprogramok nyomán, és a gyakorlatokat tovább folytatva a szorongó betegek hosszú távon is tünetmentesek maradnak.

Ha kérdésed van az itt leírtakról, fordulj hozzánk bizalommal, írj nekünk!

Kognitív viselkedésterápia online konzultációval

Tájékozódj az érintett témákban a Google-kereső segítségével: pánikroham tüneteinek leküzdése; agorafóbia gyógyítása; kognitív viselkedészavarok; online pszichoterápia; pánikbetegség öngyógyítása – videók