Kognitív viselkedésterápia otthon

Otthon végezhető viselkedésterápia-gyakorlatok

Kognitív viselkedésterápiaAkiknek pánikbetegként problémát jelent eljutni a rendelőbe és rendszeresen részt venni pszichoterápiás kezeléseken, gyakran megkérdezik: lehetséges-e otthonról, önállóan elsajátítani azokat a terápiás technikákat, amelyeket a pszichológus is használ a személyes kezelés során? A válaszunk erre határozott igen: a témát kutató szakemberek véleménye az, hogy az öngyógyítás hatékony módszer a szorongásos tünetek és a pánikbetegség leküzdésére, bár a folyamatot követő terapeuta vezetésével még jobb eredmény érhető el.

Öngyógyító programunk ötvözi a kognitív viselkedésterápia otthoni gyakorlását az online terápiás vezetéssel. Az oktatóvideók alapján megtanulhatók azok az eredményes pszichológiai eljárások, melyekkel sikeres lehet az indokolatlan szorongás, a pánikbetegség vagy akár az agorafóbia öngyógyítása, különösen akkor, ha online csoportokban szakképzett terapeuták segítenek a gyakorlatokat megtanulni és módszeresen elvégezni.

Segít-e a kognitív viselkedésterápia?

A CBT (cognitive behavioral therapy), azaz a kognitív viselkedésterápia tudományosan  megalapozott pszichoterápiás módszer, amely arra a tényre támaszkodik, hogy a viselkedészavarok oka legtöbbször az érintett torzult világlátásában, téves valóságérzékelésében keresendő. Ha a kezelés ezeket a torzulásokat és téveszméket felülírja, akkor elmúlnak a tünetek, megszűnnek a szorongások és pánikrohamok. A CBT alkalmazása területén kis késéssel Magyarországra is beszivárgott a legjobb külföldi gyakorlat, amelyek egyike a videós online távoktatás.

Pácienseink között többségben vannak azok, akik régóta, sokszor több mint egy évtizede szenvednek a pánikbetegségben. Általában sokféle módszert ki is próbáltak már, mire hozzánk kerülnek. Érthető, hogy ennyi idő és erőfeszítés után nehéz elhinni, hogy bármi is segíthet.

Azonban a kognitív viselkedéses technikáknak, amiket alkalmazunk, nagyon jó eredményeik vannak. Nyugat-Európában és Amerikában ez az eljárás az, amit legelső sorban ajánlanak a pszichológusok a pánikbeteg vagy agorafóbiás páciensnek.

A Brit Egészségügyi Intézet honlapja ezt írja:

„A kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabbnak tartott módszer pánikbetegség ellen. Ez egy olyan pszichológiai eljárás, amelynek során a páciens hetente találkozik a terapeutával. Az ülések során foglalkoznak a félelmet keltő gondolatokkal, amelyeket az oktató segít reálisabb és kiegyensúlyozottabb gondolatokra cserélni, valamint segít a viselkedés átalakításában is.”

A brit intézet 7-14 hetes terápiás programot javasol, amelynek során a páciens megtanulja kezelni a félelmeket keltő gondolatokat és az elkerülő, agorafóbiás viselkedést. Pontosan ilyen programot kínálunk mi is oktatóvideóinkkal: 12 hét – 12 videó.

A terápiás csomagjainkban található tizenkét videó tartalmazza az összes olyan kognitív viselkedésterápiás technikát, amelyek a pánikbetegségből való gyógyuláshoz szükségesek: segítünk leküzdeni az agorafóbiát, megtanítjuk kezelni az ijesztő gondolatokat, relaxációs- és légzőgyakorlatokat tanítunk a pánikrohamok esetére. További részletek:

Jelentkezés a pánikbetegséget leküzdő programra – videók

A nemzetközi kitekintésű felmérések szerint a pácienseknek legalább a 85 %-a jelentős javulást ér el az ilyen tizenkét hetes oktatóprogramok nyomán, és a gyakorlatokat tovább folytatva a szorongó betegek hosszú távon is tünetmentesek maradnak.

Ha kérdése van az itt leírtakról, forduljon hozzánk bizalommal akár e-mailben, akár a Facebook oldalunkon – örömmel válaszolunk.

 


Kognitív viselkedésterápia online konzultációval

Tájékozódj az érintett témákban a Google-kereső segítségével: pánikroham tüneteinek leküzdése; agorafóbia gyógyítása; kognitív viselkedészavarok; online pszichoterápia; pánikbetegség öngyógyítása – videók