Szorongás vagy izgatottság?

Szorongás kezelése: változtasd izgatottsággá!

szorongás kezeléseA szorongást, amennyiben túlzott és alaptalan, pszichológiai betegségnek tekintik, vagy legalábbis olyan pszichés viselkedészavarnak, amelyet a félelmi rendszer rosszul alkalmazkodó működéseként határozhatunk meg. Jelentősége van azonban annak, hogy maga az érintett minek tekinti.

Nem mindegy ugyanis, hogy ha jelentkeznek, mi magunk mivel magyarázzuk a pánikbetegség tipikus tüneteit, például a szapora szívverést, a kapkodó légzést, a kézremegést vagy az izzadást, illetve több tünet együttes jelentkezését.

A Harvard Egyetemen néhány éve végeztek egy kiterjedt kutatást, amely kiderült, hogy egészen másképp teljesítenek azok, akik azt gondolják, hogy szoronganak, mint akik azt gondolják, hogy izgatottan készülnek egy feladatra – miközben a testi tüneteik (izzadás, szívdobogás stb.) pontosan ugyanazok!

Akik azt gondolták magukról, hogy szoronganak, azoknak a gondolkodása beszűkült.

Kevesebb kreatív megoldás jutott eszükbe, kevésbé tudtak a feladatra figyelni, mert a fantáziájukat az töltötte ki, hogy jobb esetben próbálták magukat megnyugtatni, vagy rosszabb esetben elképzelték, hogy mi lesz akkor, ha ez nem sikerül.

Akik viszont azt gondolták, hogy a tüneteik kellemes izgatottság miatt vannak, azok örömmel és jól végezték a feladatot.

E csoport tagjai nemcsak a szorongóknál teljesítettek jobban, hanem – meglepő módon – még egy harmadik csoportnál, a nyugodtaknál is jobbak voltak.

Létezik egy angol háborús poszter, ami mostanában elterjedt különféle szövegekkel. Az eredeti felirata az volt, hogy „Keep calm and carry on” (Maradj nyugodt, és folytasd a dolgod). Nos, a Harvard kísérlete szerint az angol hidegvér nem a legjobb módja annak, ha a dolgainkat folytatni akarjuk. Eredményesebb, ha valamennyire fel vagyunk dobva, fel vagyunk „spannolva” a feladatra.

A sorrend tehát így állt:

  • legjobban az izgatottak, felvillanyozottak teljesítenek,
  • utána a nyugodtak, akik higgadtan álltak hozz
  • végül a szorongók, akiket a feladat helyett saját állapotuk kötött

És ami nagyon fontos:

az izgatottak és a szorongók testi tünetei teljesen megegyeztek.

Különbség csak abban volt, hogy ki mit gondolt arról, hogy miért vannak ilyen tünetei. Egyik esetben a kísérletvezető azt sugallta nekik, hogy szoronganak, a másikban azt, hogy izgatottan várják a feladatot. Mindössze ennyi volt köztük az eltérés.

Mi ebből a tanulság számunkra? Először is az, hogy a gondolatoknak óriási hatalmuk van fölöttünk. Meghatározzák, hogy hogyan érezzük magunkat és mire vagyunk képesek. Ugyanabból a fizikai állapotból indulva lehet jó és rossz élményünk is, a vízválasztó az, hogy mit gondolunk az átélt érzésekről.

Egy másik tanulság pedig az, hogy lehetséges irányítani, hogy mit gondoljunk. Egy érzésnek nem csak egyféle magyarázata lehet. Erősen dobog a szíved? Persze, mert a tested készül az előtted álló feladatra. És azért készül, mert „tudja”, hogy izgatottan jobban lehet teljesíteni, mint nyugodtan. Izzad a tenyered? Ugyanaz a magyarázat, a test így készül a feladatra. Ezek normális reakciók, amik azért vannak, hogy minél jobb legyen a teljesítményed.

Ha a pánikbeteg képes így gondolni a tüneteire, akkor a szorongást lassacskán át tudja fordítani természetes izgatottsággá.

Persze ez nem egyszerű, gyakorlás kell hozzá, a gondolatok elemzése és átformálása. De talán ez maga is egy olyan feladat, aminek a gondolata kellemes izgatottságot válthat ki…


A szorongás átalakítása izgatottsággá

A bemutatott egyetemi kutatásából kiderült, hogy legjobban azok teljesítenek, akik valamely feladat előtt izgatottak, közepesen teljesítenek a nyugodtak, majd végül a legrosszabbul teljesítő szorongók következnek – holott testi tüneteik megegyeztek, de ezekről a tünetekről mást-mást gondolnak. A pánikbetegség kezelésének egyik lehetősége, ha a beteges szorongást sikerül természetes izgatottsággá, vizsgalázzá, a kihívás keltette bizsergő izgalommá alakítani.

Tájékozódhatsz a témában a Google kereső segítségével a következő kulcskifejezéseket lekérdezve: Mi a szorongás? Mi a pánikbetegség? A pszichés szorongás kezelése; viselkedészavarok, pánik, pánikroham, izgalom, izgatottsággá változtasd szorongásod, vizsgaláz,  adrenalin, izgalmi állapot.