Pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül

Gyógyszer helyett viselkedésterápia

pánikbetegség kezelése gyógyszer nélkül
Gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyítható a pánikbetegség

Az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődésével együtt jár, hogy az emberek egyre több orvosságot szednek akkor is, ha panaszaik ezt nem feltétlenül teszik szükségessé. Könnyebb bedobni egy-két pirulát, semmint változtatni életmódunkon, többet sétálni, rendszeresen sportolni, egészségesebb ételeket fogyasztani, netán stresszoldó gyakorlatokat végezni.

Visszatérő kérdés a hozzánk forduló pácienseink részéről, hogy gyógyszer nélkül elmúlhat-e az általuk tapasztalt, és vissza-visszatérően átélt, legtöbbször indokolatlan szorongás, vagy még inkább az állandósult pánikbetegség, és súlyos következménye, az agorafóbia.

Az általunk alkalmazott módszerhez nem szükséges gyógyszeres kiegészítő kezelés, mert közvetlenül a félelmet keltő gondolatokkal és helyzetekkel foglalkozunk oktatóvideóinkban. Ha a gyógyszer elnyomja ezeket a szorongásokat és gondolatokat, az nem teszi könnyebbé azt a viselkedésterápiát, amelynek gyakorlatai az általunk készített videók segítségével sajátíthatók el.

A rossz beidegződések felülírása

Tudjuk, hogy nagyon kellemetlen a pánikbetegséggel együtt járó félelmeket ismét és ismét megtapasztalni, újra és újra átélni utcán, munkahelyen, moziban. Nagyon nehéz azzal a gondolattal nekiindulni egy-egy munkanapnak, hogy előre tudja a páciens: rossz érzés lesz felszállni a buszra, vagy lemenni a metróba, beszállni a liftbe, várakozni egy üres tárgyalóteremben.

Ám ezek a szorongások és pánikhangulatok elmúlhatnak, ha előzőleg a terápiás gyakorlatokkal sikerül felülírni a rossz beidegződéseket. A tanulási folyamat előrehaladtával sikerülhet megtapasztalni azt, hogy oldódik a félelem, és hogy nem egy bevett pirulától oldódik, hanem a többször végigcsinált gyakorlattól.

Ezzel együtt senkit nem beszélünk le a már kipróbált és hatásosnak bizonyult szorongásoldó gyógyszeréről. Vannak helyzetek, amikor túl nehéz volna enélkül feloldani a szorongó állapotot, ilyenkor tehát semmiképp nem szégyen szedni a pirulákat. De magához a kognitív viselkedésterápiához, amelyre a mi öngyógyító kezelésünk támaszkodik, nem szükségesek az orvosságok.

Tudj meg többet erről itt:


A cikk témáját érintő kérdésekről a Google kereső segítségével tájékozódhat ilyen kulcsszavakat és kifejezéseket használva: pánikbetegség kezelése gyógyszerek nélkül, kognitív viselkedésterápia, agorafóbia gyógyítása orvosságok nélkül