Pánikbetegség gyógyítása viselkedésterápiával

Távoktató program: Gyógyulás – Öngyógyítás

avagy miben segít a CBT, a kognitív viselkedésterápia

Ha szóba kerül a pánikbetegség gyógyítása, a páciensek részéről gyakran elhangzó kérdésre, hogy túlléphetnek-e valaha is problémáikon, egyértelmű a válasz. Igen, a pánikbetegségből teljesen meg lehet gyógyulni. A halálfélelem, amit a pánikbeteg érez, egyfajta tanulási folyamattal jön létre – és tanulással meg is szüntethető.

A probléma leginkább abban áll, hogy a betegség kialakulása sokkal könnyebben lezajlik, mint a gyógyulás. Már egy-két pánikroham is elég ahhoz, hogy az emberben kialakuljon a beidegződés, és a későbbiekben elkerülje a kiváltó helyzeteket. Tipikusan ilyen például a tömegközlekedés és az autóvezetés közbeni pánikroham. A rosszulléttől való félelem aztán átterjed más helyzetekre, és a pánikbeteg élete egyre inkább beszűkül.

Mindez nem tudatosan történik. Senki nem mondja azt magának, hogy „Volt egy nagyon rossz élményem a buszon, most szépen megtanulom, hogy ezentúl minden tömegközlekedéstől félni fogok”. Ez a fajta tanulás észrevétlenül zajlik és a hatása gyorsan kialakul. Meggyógyulni viszont csak tudatos erőfeszítéssel lehet, ami mindig nehezebb és lassúbb folyamat. Ebben szeretnénk segíteni.

A pánikbetegség gyógyítása

12 hetes videós távoktató program

pánikbetegség gyógyítása
A pánikbetegség gyógyítása viselkedésterápiával

Pánikbetegséget kezelő programunk azon a módszeren alapul, amit amerikai pszichológusok az elmúlt évtizedekben fejlesztettek ki, és amit kognitív viselkedésterápiának (CBT = Cognitive behavioral therapy) neveznek. A hagyományos terápiákkal ellentétben itt nem a páciens személyiségén vagy gyerekkori traumáin van a hangsúly, hanem azokon a konkrét helyzeteken, amelyek gondot okoznak. Nem lenne valódi segítség, ha évtizedekkel korábbi emlékekkel foglalkoznánk, miközben a páciens mondjuk képtelen bemenni a munkahelyére vagy nem tudja elvinni a gyereket az óvodába.

Ezért mindig az aktuális nehézségek megoldása az első számú feladat. Öngyógyító programunk már az első pár hét alatt könnyebbé teszi a mindennapi életvitelt. A mélyebb okok feltárására később persze még szükség lehet, ám

az oktatóvideóink segítségével megszerezhető tudásanyag és az elsajátítható terápiagyakorlatok önálló végzésének a megtanulása legtöbbször elégséges segítség ahhoz, hogy a pánikbeteg  a legsürgősebb problémáit megoldja.

A 12 hetes távoktató program keretében végzett kognitív viselkedésterápia egy új tanulási folyamaton vezeti végig a beteget, amelynek során fokozatosan megszabadulhat szorongásaitól és a rendkívül sok időt és energiát felemésztő, életét megkeserítő kényszerektől. A gyakorlatok hangsúlyos eleme a gondolatok átrendezése, a téves képzettársítások felülírása, az önkontroll erősítése, a tudatos cselekvésre való képességek fejlesztése.

A pánikbetegség gyógyítása ezzel a módszerrel akkor sikeres, ha egyrészt a kívülről kapott segítség, másrészt a beteg erőfeszítése összhangba kerül, egy irányban hat és egymást erősíti.

A szorongásos pánikbetegség kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről és az öngyógyítás lehetőségéről több helyen bővebben írunk weboldalunkon. Ha érdekel távoktató videós programunk, >> itt jelentkezhetsz.