Derealizáció: a szorongás és a pánikbetegség rémisztő tünete

Milyen lenne, ha egy üvegbura alatt élnél, ahova a hangok csak tompán jutnak be? Ahonnan a tárgyak és az emberek távolinak és furcsának tűnnek? Ahol ha ránézel a kezedre, azt érzed, mintha nem is a tested része lenne? Beszélgetsz a barátaiddal, és mintha egy filmet néznél, vagy mintha kívülről látnád magad. A legrosszabb pillanatokban ilyen érzés a derealizáció, ami hihetetlenül nyomasztó az ebben szenvedők számára. 

  • A derealizáció legtöbbször az idegrendszer kifáradásának tünete. Olyan érzés, mintha ébren is álmodnál, vagy mintha filmen néznéd az életed. 
  • Önmagában nem veszélyes, de mögöttes problémákra utalhat, és hatással van az életminőségre.
  • Társulhat hozzá pánikbetegség, ami felerősíti a derealizációt, az pedig tovább erősíti a pánikrohamokat.
  • Ebből az ördögi körből leggyorsabban pszichoterápiás és gyógyszeres kezeléssel lehet kitörni. 
  • A terápia célja a tünetek okainak megértése, a nyugalmat segítő életmód kialakítása és a szorongást kiváltó gondolatok átalakítása.

Milyen érzés a derealizáció?

A derealizáció jele, hogy a világ furcsává, valószerűtlenné válik.

Sok kliensünk a szorongás legrosszabb, legijesztőbb tünetének érzi a valóságvesztést (szakkifejezéssel: derealizációt). A bizarr érzés egyik pillanatról a másikra kezdődik, mintha hirtelen „elromlana” az ember fejében valami. A világ váratlanul furcsává, valószerűtlenné válik. A hallás tompább lesz, vagy éppen zavaróan élessé válik, a látás mintha beszűkülne, és a megszokott környezet álomszerűnek, furcsán idegennek tűnik. Az időérzékelés is megváltozhat, mintha a szokásosnál gyorsabban vagy lassabban telne az idő, és pár pillanat itt-ott „kiesik”. Ha ilyenkor tükörbe nézel, úgy érezheted, mintha egy idegen nézne vissza.

Nagyon ijesztő érzésről van szó, ezért szinte mindig pánikroham kíséri a hirtelen derealizációt. A pulzus felszökik, a végtagok remegni kezdenek, az ember kapkodja a levegőt, és érthető módon rettegés fogja el, hogy megőrült. És bár a pánikroham egy idő után enyhül, a derealizáció még sokáig (hetekig, hónapokig) fennmaradhat. Van, akinél állandóan fennáll, másoknál nem folyamatos az érzés, de rendszeresen előjön a fárasztóbb napokon. 

Ha hosszasan fennáll a derealizáció, az érzelmek is tompábbá válhatnak: mintha folyamatosan álomszerű állapotban élnél, és kívülről néznéd a világot és benne a saját életed.  

A derealizáció oka

Ha az ember régóta szorong és stresszel, azaz a szorongás krónikussá válik, az idegrendszer kimerültsége előbb-utóbb a fent leírt tüneteket okozza. A szorongás olyan, mint egy nehéz hátizsák, ami tele van aggodalmakkal és félelmekkel. Mindannyian cipelünk időnként ilyen hátizsákot, de nem mindegy, hogy mennyire nehéz a teher és mennyi időn keresztül kell cipelni. Ha már évek óta nem tudtad lerakni a „zsákodat”, a teher túl nyomasztóvá válik, és az idegrendszered belefárad az állandó, túlzó terhelésbe. 

Amikor a szorongás eléri ezt a szintet, az elménk védelmet keres a folyamatos terheléssel szemben, és egy kicsit visszavonul a valóság elől. Ez a visszavonulás okozza a derealizáció tüneteit: az álomszerű állapotot, a tompaságot, az érzelmi kiüresedést. Az agyunk így jelzi, hogy pihenésre van szüksége. 

Derealizáció esetén az érzelmi világ eltompul

Veszélyes a derealizáció? 

A derealizáció önmagában nem veszélyes. Legtöbbször ártalmatlan idegrendszeri tünetről van szó, ami főleg szorongás és stressz kapcsán fordul elő. Bár az érzés ijesztő és felkavaró, a szervezet védekezésként használja arra, hogy jobban el tudja viselni a stresszt és a nyomasztó körülményeket. 

Fontos viszont, hogy a derealizáció olyan mögöttes problémára utal, amelyre oda kell figyelni: szorongásos zavart, traumát, depressziót vagy más mentális egészséggel kapcsolatos állapotot jelez. A veszélye leginkább abban rejlik, hogy rossz hatással van az ember lelkiállapotára és mindennapi életére. Ha gyakran és intenzíven élsz át derealizációt, akkor félni és aggódni fogsz miatta, ez pedig hatással lesz az életminőségedre.

Elmúlik magától a derealizáció? 

Ez függ a körülményektől és a stresszes időszak hosszától. Sokan élnek át egy-egy múló derealizációs pillanatot, például ha hirtelen erős érzelmet kiváltó helyzetbe kerülnek. Ez nem kóros, és nincs vele különösebb teendő. Ha azonban a derealizáció mellett jelen van pánikbetegség, generalizált szorongás, depresszió vagy poszt-traumás stressz, akkor jellemzően nem múlik el kezelés nélkül. Maga a derealizációs „élmény” is fokozza a szorongást, és kialakul egy ördögi kör, ahol a tünetek erősítik a szorongást, a szorongás pedig még gyakoribb tüneteket okoz. Ebbe az ördögi körbe be kell avatkozni, amit gyógyszeres, illetve pszichoterápiás kezeléssel tudunk megtenni.

Mikor forduljak orvoshoz vagy pszichológushoz?

Mielőtt kijelentenénk, hogy egész biztosan a szorongás miatt alakult ki a derealizáció, fontos kizárni az egyéb okokat. Ha a közelmúltban visszatérő derealizációt éltél át, kérj időpontot a körzeti pszichiáterhez, aki meg tudja állapítani, hogy lehet-e szó skizofréniáról, személyiségzavarról, klinikai depresszióról, esetleg gyógyszer-mellékhatásról. 

A derealizáció leggyakoribb oka a megelőző hónapokban vagy években átélt tartós stressz, tehát nem kell megijedni, hogy biztosan skizofréniáról van szó, de jó ötlet egy pszichiátriai kivizsgálást beütemezni. Már csak azért is, mert a pszichiáter egyúttal javaslatot tesz a gyógyszeres kezelésre, ami időnként a leggyorsabb módja a tünetek enyhítésének.  

A derealizáció semmiképp nem a gyengeség jele, és nem is a megőrülésé. Egy idegi reakció olyan nyomasztó körülményekre, amelyeket az agy nehezen tud feldolgozni. De mivel annyira szokatlan és rémisztő élmény, nem csoda, ha az ember megrémül és összezavarodik. És mivel nehéz megfogalmazni, hogy mit is élsz át ilyenkor, úgy érezheted, hogy egyedül maradtál a problémával. Ezt a magányos küzdelmet is enyhíti, ha szakemberhez fordulsz. A pszichiáter a diagnózisban és a gyógyszeres kezelésben tud segíteni, a pszichológus pedig az okok feltárásában és a szorongásos gondolatok semlegesítésében.  

A derealizáció kezelése

Nincs kimondottan a derealizációra való gyógyszer, de mivel a tünetek hátterében legtöbbször az idegi fáradtság áll, így azok a gyógymódok a leghatékonyabbak, amelyek segítik az idegek pihenését. A szükséges nyugalmat alapvetően háromféle módon érdemes megközelíteni. 

  1. Az egyik az életmód, ahol fontos, hogy ebben az időszakban minél kevesebb megterhelő, kimerítő dolgot csinálj. Ne ilyenkor kezdj bele egy durva edzésprogramba, minél kevesebb koffeint fogyassz, lehetőség szerint legyen rendszeres az alvásritmusod és így tovább. 
  2. A gyógyulás másik forrása a kognitív viselkedésterápiás módszerek, amelyekkel a szorongásos gondolatokat alakítjuk át és a pánikrohamokat szüntetjük meg, hogy minél kevesebb félelem terhelje az elmét. 
  3. A harmadik eszköz pedig az antidepresszáns gyógyszer, ami ilyenkor nagyon javasolt (természetesen nem kötelező, de hasznos eszköz), csökkenti az általános szorongás erősségét, és így támogatja az idegrendszert.

A kognitív viselkedésterápiának két fő célja van a derealizáció kezelésében. Az egyik, hogy megvilágítsuk a tünetek okait, a testi és mentális hátteret, és így segítsünk a pácienseinknek jobban megérteni, hogy mi zajlik a testükben és az idegrendszerükben. A páciens így tudatosan képes a nyugalmát szolgáló életmódot kialakítani és jó döntéseket hozni. A kezelési tervünkben nemcsak a relaxációt szolgáló gyakorlatok kaptak helyet, hanem a derealizációt kísérő félelem és aggodalom megszüntetése is. A másik cél pedig a szorongásos gondolkodásmód átalakítása, ami hosszútávon is biztosítja, hogy a negatív gondolatok ne tudjanak újból és újból szorongást kiváltani.

Érdekes módon már maga a derealizáció diagnosztizálása is terápiás hatású lehet. Megnyugtatja az embert, hogy a tünetek valósak, nem megőrülésről van szó, és hogy mások is átéltek már hasonló érzéseket. Ez a felismerés segít abban, hogy kevésbé érezd magad egyedül a küzdelemben. 

Fontos-e a pánikroham kiváltó oka?

Mi váltja ki a pánikrohamot?

a pánikroham oka
Tudnunk kell-e, mi volt a pánikrohamunk kiváltó oka?

Korábbi írásomban részletesen bemutattam, hogyan működik az emberi agy, miként feszül egymásnak az ösztönvilág és a racionális gondolkozás, és ez a konfliktus hogyan kedvez a pánikbetegség kialakulásának. Ebben a megközelítésben a pánikbetegség oka saját agyunk ellentmondásos működésében keresendő. Magát a pánikrohamot azonban általában külső okok, körülmények hívják elő. De fontos-e tudnunk, hogy mi volt a konkrét ok?

Minden pánikbeteg arról számol be, hogy nagyon változó, mikor mi vált ki pánikrohamot. Van, akinél azok a helyzeteket váltják ki, amikor nyomasztó felelősséget éreznek, például az autóvezetés. De ártalmatlannak tűnő helyzetek is okozhatnak teljesen váratlan rosszullétet.

Az is jellemző, hogy látszólag ugyanaz a helyzet egyik héten pánikrohamot vált ki, másik héten viszont nem, aztán ismét, aztán megint nem… És az is meglepő tud lenni, amikor egy nagyon félelmetes helyzet a terapeuta jelenlétében vagy néhány terápiás gyakorlat elvégzése után már semmilyen szorongást nem okoz.

Általánosságban jó tudni, hogyan alakul ki a pánikroham, de az egyes konkrét helyzetekben nem igazán érdemes az okokat keresni.

Az általános ok az, hogy a pánikbeteg nagyon erősen figyel magára, testi működésének a legkisebb rezdülésére is, és minden változást a pánikroham szemszögéből értékel. Például: „Érzem, hogy hirtelen gyorsabban dobog a szívem, biztos rosszul leszek.” Vagy: „Bevettem ezt a gyógyszert, de kicsit furcsán érzem magam, biztos valami szörnyű mellékhatás alakult ki.”

Van tehát egyfelől egy testi érzet (szívdobogás, émelygés), és van másfelől egy hozzá kapcsolódó ijesztő gondolat (rosszul leszek). A nem-pánikbetegek két dolgot csinálnak másképp: sokkal kevésbé érzékelik a testi változásokat, és ha mégis, akkor sem kapcsolnak hozzá ijesztő gondolatokat.

Ez az általános képlet, amit a gyógyuláshoz jó tudni. Olvasd tovább

A pánikbetegség ritka tünetei 2.

Csőlátás, fülzúgás, a valóságérzékelés megváltozása: a pánikbetegség ritka tünetei, amikről az első részben írtunk. Milyen ritka tünetei vannak még a pánikbetegségnek?

Hasi diszkomfort, emésztési zavarok

A „hasi pánik” gyakori probléma ahhoz képest, hogy a legtöbb felsorolásban nem szokott szerepelni a szorongás tünetei között. Mit nevezünk hasi pániknak? Ha például alig tudsz otthonról elindulni, mert indulás előtt ötször-hatszor ki kell menned vécére, az pontosan ennek a problémának a jele. Ha mindenhol azt nézed, hol van a legközelebbi mellékhelyiség, és kerülöd azokat a helyeket, ahol nincs (például buszon), az is azt mutatja, hogy a hasi pánik miatt alakult ki nálad agorafóbia, vagyis elkerülés.

A szorongás nemcsak indulás előtt, hanem akár egész nap okozhat emésztési zavart. Puffadás, gyakori hasmenés, reflux: ezek mind összefügghetnek a lelki problémákkal, a szorongással. Ráadásul az orvos sokszor csak tüneti kezelést javasol, mondjuk savlekötőt, ami nem segít a probléma hátterének kezelésében.
A szorongás közvetett módon is hat az emésztésre: aki szorong, az gyakran fáradt, emiatt több kávét iszik vagy több cukros ételt eszik, hiszen ezek átmenetileg felpörgetik az embert és elnyomják a fáradtságot. Csakhogy ez a szokatlan és nem éppen egészséges étrend gyakran vezet hasmenéshez és más zavarokhoz, az elhízásról nem is beszélve.

„Kihagy a szívem”

A pánikbetegségre nemcsak az jellemző, hogy pánikrohamokkal jár, és ilyenkor hirtelen felmegy a pulzus akár 200-ra is. A szorongás a nyugodt időszakban is okozhat eltéréseket a szívritmusban, leginkább „kihagyások”, azaz palpitációk formájában. Palpitáció esetén az ember úgy érzi, mintha egy pillanatra leállt volna a szíve, aztán jön egy (vagy több) erősebb ütés, és csak utána áll vissza a megszokott szívverés. Ez ismétlődhet sokszor egymás után, akár napokon keresztül is. Minden ilyesmit érdemes kivizsgáltatni kardiológussal, de a palpitáció akkor is nagyon ijesztő érzés, ha az orvos már megállapította, hogy nincs baj. A pánikbeteg amúgy is gyakran szorong amiatt, hogy valami súlyos betegsége van, vagy hogy szívrohama lesz egy pánikroham során. Hát még, ha közben a szívritmusa is rendetlenkedik!
A gyakori palpitációk miatt szintén kialakulhat agorafóbia, ha azért kerülsz el helyzeteket, mert félsz, hogy a biztonságosnak tekintett helyektől távol jön elő ez az ijesztő tünet, és emiatt inkább otthon maradsz.

Ásítozás

A szorongásra jellemző, hogy az idegrendszer túlműködik, az agy pedig felmelegszik a normál állapothoz képest. Nem kell veszélyesen magas hőmérsékletre gondolni, de ahhoz épp elég, hogy az ásítási reflex bekapcsoljon, és az ásítással a szervezet egy kicsi lehűtse az agyat. Aki látott már ideges vagy izgatott kutyát, megfigyelhette, hogy ők is ásítanak párat, amikor feszültebbek. Természetes reflexről van tehát szó, de ettől még nem lesz kellemes élmény a sok ásítozás. Ráadásul a környezetünk félre is érheti, és álmosnak vagy unottnak tűnhetünk, amikor erről szó sincs.

Gombóc a torokban

Nem csupán pánikroham során érezheti úgy a pánikbeteg, mintha gombóc lenne a torkában, hanem látszólag nyugodt időszakokban is. Ez járhat olyan érzéssel, mintha az orrváladék folyamatosan a torokba folyna, vagy mintha egy idegen tárgy nyomná a nyakat belülről. A tünetek közé tartozhat a nyelési nehézség, és jellemző a gyakori krákogás.
Ez a tünet sokszor összefügg azokkal az emésztési tünetekkel, amiket szintén a szorongás okoz. Akinél a szorongás miatt reflux alakul ki, az gyakrabban érez „gombócot” a torkában. Az étkezésre való szigorú odafigyelés, és a szorongás kezelésére megalkotott kognitív viselkedésterápia hatékonyan enyhíti ezeket a tüneteket is.

Nálad milyen ritkább tüneteket okoz a szorongás? Ha beszélgetnél róla, gyere a Facebook csoportunkba!

A pánikbetegség ritka tünetei

Áramütésre emlékeztető szúrás a fejbőrön? Fülzúgás, zsibbadás, kínzó hasmenés, vagy olyan érzés, mintha álmodnál? Ezek mind-mind a pánikbetegség tünetei közé tartoznak, de kevés szó esik róluk. Kétrészes sorozatunkban most a pánikbetegség ritkább tüneteit mutatjuk be.

A pánikroham legismertebb tünetei a hirtelen egekbe szökő pulzus, az erős remegés, a légszomj és a szédülés, amik így együtt ájulásszerű érzést hoznak létre. Csakhogy sok olyan tünete is van a pánikbetegségnek, amikről nem nagyon lehet olvasni. Ha a pánikbeteg ilyesmit tapasztal, akkor könnyen arra gondolhat, hogy ez valami más, súlyos betegség jele. Ez az aggodalom pedig csak növeli a szorongást, és még gyakoribb pánikrohamokhoz vezethet.

Valóságvesztés

A pánikbetegség ritka tünetei
A pánikbetegség ritka tünetei

Az egyik ritka, de nagyon ijesztő tünet a valóságvesztés (szakkifejezéssel: derealizáció). Mintha az ember nem lenne teljesen jelen a világban, fátyol mögül nézné, hogy mi történik körülötte, vagy mintha állandóan egy kicsit részeg lenne. Társulhat hozzá imbolygó szédülés, de anélkül is előfordul. Érthető, ha a pánikbeteg első gondolata ilyenkor, hogy az agyban történt valami nagy baj, hogy ez a megőrülés első jele, és hamarosan minden józan kapcsolatát elveszíti a világgal. Szerencsére ilyenről nincs szó, ez az állapot nem súlyosbodik tovább, viszont sokáig (hónapokig, vagy akár évekig is) fennmaradhat ezen a szinten.

Előfordul állandó derealizáció, ami a nap 24 órájában fennáll, mintha az ember folyamatosan egy álomszerű ködben létezne. Kapcsolódhat hozzá egy másik ijesztő érzés, a deperszonalizáció: ilyenkor úgy érezzük, mintha a testünk nem tartozna teljesen hozzánk, vagy mintha a tükörben nem saját magunkat látnánk, hanem egy idegent.

A tünetek, oka, hogy az idegrendszer annyira kimerül a régóta fennálló, sokszor észrevétlen szorongástól, hogy nem képes 100%-osan működni. Mint amikor fizikai edzést végzünk pár órán keresztül, és a végére úgy kimerülnek az izmaink, hogy csak remegünk és alig tudunk megmozdulni. Az izmok így jelzik, hogy most egy kicsit hagyjuk őket békén, mert pihenni szeretnének. Az idegrendszernek is van ilyen kimerült állapota, és van jelzése, amikkel „szól”, hogy pihenésre van szüksége. Ezek a jelzések pedig az itt leírt tünetek, például a valóságvesztés és a deperszonalizáció.

A szükséges pihenést kognitív viselkedésterápiával és gyógyszeres kezeléssel is lehet biztosítani, de szinte minden esetben hosszú hónapokba telik, mire az idegrendszer annyira kipiheni magát, hogy a tünetek elmúlnak vagy legalább elviselhető szintre csökkennek.

A derealizáció okairól, tüneteiről és kezeléséről részletesen itt olvashatsz: Derealizáció: a szorongás és a pánikbetegség rémisztő tünete

Érzékszervi illúziók

Az idegi fáradtság áll sok más ritka tünet mögött is. Amikor az idegeink „kivannak”, akkor az érzékszervek sem tudnak tökéletesen működni: a hallás, a látás, a bőrérzékelés, de akár a szaglás is megváltozhat, és furcsa, ijesztő tüneteket produkálhat. Volt olyan pánikbetegünk, aki áramütésszerű szúrásokat érzett a fejbőrén. Időnként ez a furcsa érzés mintha belülről, a fej belsejéből jönne, mintha az agyat érné hirtelen áramütés, ami aztán egy másodperc alatt el is múlik.

Van, akinek időnként elmegy a hallása az egyik fülére, és ilyenkor csak csengést hall azzal a füllel. De az is előfordul, hogy mintha elhalkulna a világ, hirtelen sokkal rosszabbul hall az ember egy rövid ideig. Olyan szagokat érezhetünk, amiknek nincs szagforrása, vagy egy korábban kellemes szag hirtelen büdösnek tűnhet.

A leggyakoribb ilyen tünet a látás megváltozása. Sokszor autóvezetés közben jelentkezik, amikor az ember koncentrál az útra, és ettől a fáradt idegek még jobban kimerülnek. Csőlátás lép fel, az előttünk lévő útszakasz sokkal hosszabbnak tűnik, mint a valóságban, az út melletti táj pedig homályosabbá válik, mint normál esetben. Akár hullámozhat is a látvány, amire figyelni próbálunk. Érhető, hogy ilyenkor az ember megijed, és úgy érzi, hogy életveszélyes számára a vezetés.

De ugyanez megtörténhet egy sima séta közben is: furcsán megváltozik az utca látványa, mintha a házak teteje fenyegetően befelé dőlne, a járda pedig hullámozna. Ettől persze az ember megijed, az ijedtség miatt a pupillák még jobban kitágulnak, és a látvány még inkább megváltozik. A megváltozott érzékelés és az emiatt érzett ijedtség tehát újabb és újabb pánikrohamokhoz és állandó szorongáshoz vezet.

Ez már a megőrülés?

Mindez semmiképp nem jelenti azt, hogy a pánikbeteg ne lenne normális, vagy hogy a megőrülés fenyegetné. Nem, ezek normál tünetek az adott körülmények között, tehát amikor egy régebb óta fennálló szorongás idegileg megviselte az embert. Az idegrendszernek ilyenkor pihenésre van szüksége, és ha ez megtörténik, akkor szép lassan ismét normál működési állapotba kerül.

Milyen további ritka tünetei lehetnek a pánikbetegségnek? Ezekről is írunk hamarosan a második részben.

A pánikbetegség mint szoftverhiba

Gyakran panaszkodnak arra a pánikbetegek, hogy környezetük nehezen érti meg gondjaikat. Még legközelebbi barátaik, családtagjaik is hajlamosak ostoba fakszninak, bolondériának tartani szokatlan viselkedésüket, „Ne csináld már megint a cirkuszt!”, „Hagyd már abba ezt a hisztit!”, „Ezt most direkt csinálod?” – szólnak értetlenkedve, amikor azt tapasztalják, partnerük nem mer felszállni a buszra, mindenáron a kijárat közelében keres ülőhelyet, esetleg nem képes lemenni az aluljáróba. Minél erősebben próbálják erre rávenni, annál inkább ellenáll, aztán csakugyan zokogás lesz a vége.

Valóban nehéz megérteni, hogy bonyolult kérdésekben józanul gondolkodó, felelős döntéseket hozó ismerősünk, barátunk vagy rokonunk magatartása miért válik hirtelen abnormálissá, miért kerül el makacsul bizonyos szituációkat, illetve miért vesz erőt rajta időnként a rosszullét, miért tör rá – látszólag minden ok nélkül – a páni félelem és a menekülési kényszer. Valóban beteg lenne? De hát mi lehet a baja, ha mindene ép, egészséges?…

A kognitív pszichológia álláspontja szerint a pánikroham formájában jelentkező, a helyzetek elkerülésében megnyilvánuló irracionális állapotnak valóban nincsenek sem genetikai, sem fiziológia okai. Nem szervi elváltozások okozzák és semmiképpen nem tekinthető elmebetegségnek. Kialakulásának okai az emberi gondolkodás ellentmondásaiból erednek, és a tünetegyüttes nem egyéb, mint a magatartásunkat, szokásainkat alakító tanulási folyamatnak egyfajta hibás terméke, voltaképp alig több rögzült viselkedési zavarnál.

Azaz alapesetben a pánikbetegnek sem a teste, sem az elméje nem beteg, és a pszichéjét sem érték maradandó károsodások. A betegsége inkább csak rossz beidegződésekből áll, az érintett valamiért rosszul reagál, rendellenesen működik, mintha egy sort elírtak volna a programozása során. Olyan ez a szindróma, mint egy szoftverhiba, amely bizonyos helyzetekben zavart kelt a viselkedésben és ilyenkor hardvertüneteket okoz, azaz olyan testi és pszichés tünetekkel jár, mint a légszomj, a szapora szívverés, az émelygés, a szédülés, az ájulásérzet és a halálfélelem…

Ám ha a pánikbetegség szoftverhiba, akkor Olvasd tovább

Szemben a halálfélelemmel

halálfélelem - pánikbetegségA pánikbetegek gyakran számolnak be halálfélelmükről. Ezt az érzésüket általában fizikai tünetek váltják ki: szapora szívverés, légszomj, szédülés. Ehhez kapcsolódnak a pszichés tünetek, például a pánikroham egy pontján az érintettnek gyakran olyan érzése támad, mintha kívül kerülne a saját testén.

Nem csoda, hogy ezek az együttes érzékelések halálfélelemmel töltik el a beteget, hiszen mindaz megtalálható bennük, amit laikusként a halál előtti pillanatokról gondolunk: a heves szívdobogás az infarktust, a légszomj a megfulladást, a szédülés az eszméletvesztést vetíti előre, a testünkből való kilépés képzete pedig már mintha a lélek távozását előlegezné meg.

Mindezek persze abban a pillanatban nem tudatosulnak bennünk ilyen kereken, ám a „tévedhetetlen” és egyben fékezhetetlennek látszó ösztönök éppen ezek miatt az érzések miatt járatják csúcsra a halálpánikot. Az átélés intenzitása és megrázó ereje gyakorlatilag független attól, valóban leselkedik-e ránk halálos veszedelem,  az ilyenkor elszabaduló ösztöneinknek parancsolni úgyszólván lehetetlen. Ám az érzelmek túlzott felkorbácsolódását enyhíthetjük azzal, ha néhány dologgal tisztába jövünk.

Először is azzal, hogy amit átélünk, azok nem a haldoklás percei, csupán egy kiterjedt, erős, de múló pánikroham – ha ezzel tisztában vagyunk és előre felkészülünk lehetséges bekövetkezésére, akkor a kritikus pillanatban könnyebben vészelhetjük át a válságot.

Segíthet az is, ha valamilyen módon sikerül megszelídítenünk a halált.

Az teljesen természetes érzés, ha féltjük az életünket és rettegünk az elmúlás gondolatától. Lehetséges azonban ennek a kérdésnek a szokásos gondolkodáson túlmutató, attól eltérő értelmezése is. Ha például megbarátkozunk azzal a gondolattal, hogy a halál nem az élet ellentéte, hanem része földi pályafutásukat, mi több: éppen halálunk felől nézve nyer értelmet az életünk, éppen a végponttól visszaindulva lehet nyomára bukkanni annak, a velünk megtörtént dolgok között mi volt az összefüggés, mi volt cselekedeteink közül helyes és helytelen, melyik döntésünk vitt előre és melyik vetett vissza… – nos, ha az előbb-utóbb mindenkit elérő halálban nem a sors kíméletlen csapását, és nem csak a végzetes tragédiát látjuk, hanem egy méltó élet méltó lezárását, akkor talán juthatunk arra a gondolatra, hogy maga a halál nem is annyira rettenetes, nem kívülről ránk mért csapás, hanem életünk természetes folyománya. Ráadésul: akár félünk tőle, akár nem: előbb-utóbb bekövetkezik, miért pazarolnánk rettegésre az energiánkat.

Meg hát talán nem az a dolgunk az életben, hogy féljünk a haláltól, hanem hogy mindent megtegyünk azért, minél később következzen be elkerülhetetlen találkozásunk. Kerüljük a káros szenvedélyeket, legyünk aktívak, ha éhesek vagyunk, lakjunk jól, ha fáradtak vagyunk, aludjunk egy nagyot, ha nehézséggel kerülünk szembe, küzdjük le. Ha pedig betegek vagyunk – gyógyuljunk meg!

Még az is lehet, ha így élünk, akkor nem nekünk van félnivalónk. Féljen az, amivel szemben állunk.


Ajánlott olvasmány:  A pánikbetegség tünetei

A pánikbetegség tünetei

Melyek a pánikroham tünetei?

Ha az alábbi tünetek néhányát tapasztalod magadon (és nincsenek ezeket kiváltó testi betegségeid), akkor okkal gyanakodhatunk szorongásos viselkedészavarra, pánikbetegségre, vagy annak súlyos, krónikus következményére, az agorafóbiára, különösen az esetben, ha a pánikrohamok vissza-visszatérnek, rendszeresen ismétlődnek.

pánikbetegség tüneteiAz emberek többsége eleinte titkolni igyekszik ezeket a pánik-tüneteket, hátha maguktól is elmaradnak idővel. Ez ritkán fordul elő, a pánikbetegség tünetei súlyosbodhatnak, így sokkal helyesebb időben segítséget kérni. Terápiás kezelésre járni azonban sokak számára nehezen megoldható feladat, nekik javasolhatjuk a pánikbetegség öngyógyításának módszerét, amelynek elsajátításához oktatóvideókat készítettünk.

De lássuk, melyek a pánikbetegség tünetei, milyen testi és pszichés panaszokkal járnak.Olvasd tovább